Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Skieruj się tutaj, jeżeli interesuje Cię korzystna oferta kursu gotowania Kraków.

Samodzielne przygotowanie posiłków w domowym zaciszu ma sporo plusów. Głównym z nich jest w szczególności zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu jest na ogół znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z usług restauracji. Duma płynąca z przyrządzenia posiłku osobiście jest równie ważna – zwłaszcza, gdy częstujemy nim domowników lub gości. Nie można nie wspomnieć też o tym, że kucharząc osobiście jesteśmy świadomi tego, co trafia na stół, a to okazuje się niezwykle ważne dla osób eliminujących z jadłospisu pewne składniki (na przykład mięso, cukier bądź gluten) lub przechodzących dietę. Niemniej jednak wymaga to odpowiednich umiejętności – a nie każdy takowe ma. Na szczęście można je zdobyć w czasie kursu gotowania.

Kurs gotowania – do kogo jest adresowany?

W ofercie firm prowadzących warsztaty z gotowania znajdziemy rozmaite kursy – zarówno te skierowane do osób bez doświadczenia w kuchni, jak i tych rozpoczynających przygodę zawodową w gastronomii. Opcji jest dużo – od kursów dla małych dzieci, poprzez te opracowane z myślą o kulinarnych hobbystach, aż po tematyczne szkolenia (m.in. food pairing, kuchnia włoska). Żeby kurs gotowania dał prognozowane efekty, nadzwyczaj kluczowe jest to, aby był przeprowadzony przez zawodowca. Tym samym przed zapisaniem się na kurs rekomenduje się sprawdzić, kim jest kucharz prowadzący zajęcia – jakie szkoły kończyła, w których restauracjach pracowała i czy zdobyła jakiekolwiek branżowe osiągnięcia.

Rola kursów gotowania

Od tematyki kursu gotowania zależy to, jaką wiedzę zdobędziemy. Na warsztatach przewidzianych dla dzieci poruszane są podstawowe kwestie, natomiast rolą kursu nie jest uzyskanie namacalnych umiejętności, a rozbudzenie w nich kulinarnej ciekawości oraz fantazji. Kursy dla dorosłych pasjonatów gotowania to z kolei okazja do treningu istotnych kulinarnych umiejętności, jak np. techniki krojenia, przeróżne sposoby obróbki cieplnej składników lub sztuka prezentacji potraw.

Siedziba:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]