Więcej o food pairing.
Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń aromatów, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą dań, które pozornie absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co najistotniejsze, pysznych wyników. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało z pewnością możliwość kupna nieosiągalnych przedtem w naszym kraju produktów spożywczych i otworzenie się na inne tradycje kulinarne. Dzięki temu choćby połączenie mięsa z egzotycznych sosami owocowymi nikogo już nie szokuje. Osoby, które rozsmakowały się w niespotykanych fuzjach smakowych często rozpoczynają swoje doświadczenia i samodzielnie szukają jeszcze bardziej niezwykłych zestawień. Aby te jednak dały spodziewane rezultaty, powinno się uprzednio zaopatrzyć się w fachową wiedzę.
Food pairing – umiejętność łączenia ze sobą smaków
Chcąc, aby nasze kulinarne przygody faktycznie okazały się źródłem ekscytacji oraz umożliwiały odnalezienie nowych smakowych przyjemności, trzeba postępować zgodnie z kanonami przyjętymi w współczesnej sztuce kulinarnej. Te, w rzeczy samej, są wyłącznie instrukcjami, których powinno się przestrzegać, aby aromaty zespalają się w niebanalną, ale zgodną całość. Najlepiej zrobimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tak tytułuje się się umiejętność łączenia ze sobą smaków, które w ogólnym przeświadczeniu uchodzą za całkiem do siebie niepasujące. Wszystkie reguły food pairingu są jednak bardzo przemyślane i poparte szeroką wiedzą z zakresu biochemii, dotyczącą zwłaszcza proporcji konkretnych substancji w wykorzystywanych produktach. Food pairing nie dotyczy wyłącznie posiłków, ale również napojów (w tym tych zawierających alkohol).
Food pairing. Czy każdy może się to opanować?
Do eksperymentów z food pairingiem wymagane są duża fantazja i wyczucie, jednak to nie one okazują się najistotniejsze. Dużo bardziej liczy się znajomość zawartości różnorodnych substancji w ingredientach potraw oraz tego, jak reagują one z innymi składnikami. Zatem rozsądną decyzją będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez doświadczonego szefa kuchni – zwłaszcza, iż przekazanie podstawowej wiedzy trwa w przybliżeniu kilka godzin.
Siedziba:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]