Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Chroni ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania dużych ilości gotowych środków. Wspomniane wyżej właściwości powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest również znakomitym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej
Zbiorniki stalowe są często stosowane w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na takich zasobnikach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.