Jeśli chcesz zamówić żurek staropolski, kliknij tu.
Ostatnio coraz rzadziej zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez notoryczny pośpiech, co generuje chęć szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stały punkt w ofercie barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo serwowane w trakcie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek a barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w zakwasie
Jeżeli spyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, chociaż wypada wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla subiektywne preferencje oraz doświadczenie kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajduje się więcej grzybów i włoszczyzny. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić trzy rodzaje:
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały albo żur można kupić
Zrobienie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych znaleźć można kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli apetyt np. na żurek przyjdzie do was niespodzianie, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przygotujemy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]