Zobacz, gdzie kupić sól himalajską różową, wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale uwydatnia smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak wapń, selen czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy cynku, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , zatem nie zatraca swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]