Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Sok z kiszonych buraków zamówisz na superbutelki.pl

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego prawidłowego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo substancji wpływających zbawiennie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kiszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Dlaczego powinno się pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one także tarcze ochronną w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]