Kliknij tu, aby zamówić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw. W domach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z mięsnym farszem i do jajka
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość pożywną potrawą. Lecz właśnie jego lekko słodkawy, a równocześnie kwaśny aromat powoduje, że bardzo dobrze współdziała on z różnorodnymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni przedkładają kiełbasę, jajo oraz ziemniaki, pozostali zalewają nim uszka z kapustą, mięsem albo grzybami. Barszcz czerwony to znakomite danie na obiad, ale także smaczna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego krokieta z pieczarkami lub bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwony, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo zawiera mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Jednak ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie przeważnie zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak
Nie ma jednego przepisu na barszcz czerwony – każdy szef kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i odmiennie przyprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodki aromat buraka, inni lubią pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo ma więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać osobiście, ale okres fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]